Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord liever niet.

Borstontsteking

Een borstontsteking ontstaat wanneer de borst om één of andere reden niet goed leeggedronken wordt. (knellende BH, drukkende vingers van de mama, heel veel melk, het gebruik van tepelhoedjes, …)

Hierdoor blijft er moedermelk in de melkkanaaltjes staan. Dit zorgt voor een grotere druk op de omringende weefsels in de borst.

Deze weefsels vertonen dan een ontstekingsreactie met volgende symptomen: rode, warme, pijnlijke plekken op de borst en eventueel hoge koorts. Een moeder met borstontsteking voelt zich vaak grieperig en dus echt ziek.

Hier al enkele tip, aarzel zeker niet om een lactatiekundige te raadplegen!

  • de borst blijven aanbieden
  • de kin van de baby richten naar de pijnlijke plek
  • druk op de borst vermijden: draag geen knellende bh of knellende kleding
  • indien nodig kan pijnmedicatie genomen worden
  • voldoende drinken
  • bedrust
  • contacteer je vroedvrouw of lactatiekundige zodat jullie samen de oorzaak kunnen opsporen en aanpakken.

Bijkomend advies

Tip: gembercompressen aanleggen tussen voedingen. Recept: 75g geraspte gember, in 1 liter gekookt water, 10 tot 15 minuten laten trekken, gember verwijderen, aftreksel warm aanbrengen op de borst, regelmatig herhalen

Indien men geen beterschap ziet na 24u is het aangeraden de huisarts te raadplegen.

Soms wordt een borstontsteking behandeld met antibiotica. De moeder kan gewoon verder borstvoeding blijven geven. Het is belangrijk dat er melk uit de pijnlijke borst wordt gehaald, de baby doet dit het beste. Is dit te pijnlijk dan kan de moeder eens afkolven. Vraag advies aan de lactatiekundige. 

Terug naar overzicht