Onze website gebruikt cookies om je surfervaring te verbeteren. Om deze website optimaal te gebruiken vragen we je om akkoord te gaan met ons gebruik van cookies.

Ik ga akkoord liever niet.

Bekwaamheid van de Lactatiekundige (IBCLC)

In België vind je 2 types van lactatiekundigen: de IBCLC-lactatiekundigen en de lactatiekundigen.

Het verschil tussen deze 2 types van lactatiekundigen is de verplichting bij de IBCLC-lactatiekundigen om te bewijzen dat ze zich permanent bijscholen. Dan alleen kunnen zij hun titel behouden.

Lactatiekundige IBCLC

Wie?

IBCLC is de afkorting van International Board Certified Lactation Consultant. Dit type van lactatiekundige heeft zich als gezondheidswerker (voornamelijk vroedvrouw, verpleegkundige, arts of dietist) gespecialiseerd in de klinische begeleiding bij borstvoeding.

Certificering

Voor de gezondheidswerker mag deelnemen aan het examen dient voldaan te zijn aan de nodige uren vorming in lactatie en begeleiding in de praktijk.

IBCLC lactatiekundigen zijn geslaagd voor het internationale examen georganiseerd door het IBLCE (International Board of Lactation Consultant Examinators) en hebben het certificaat behaald.

Permanente vorming en recertificering

Om de titel te behouden is de lactatiekundige IBCLC verplicht bijscholingspunten te verwerven als bewijs van permanente vorming. Elke 5 jaar na het behalen van de titel dient de lactatiekundige dit te bewijzen. Indien de lactatiekundige niet voldoende bijscholingspunten heeft kan het examen opnieuw afgelegd worden om de titel te behouden. Sowieso dient men elke 10 jaar opnieuw te slagen voor het examen.

De bijscholingspunten kan de IBCLC lactatiekundige verwerven door o.a. lactatiecongressen te volgen in binnen- en buitenland en online.

Lactatiekundige

Lactatiekundige is een gezondheidswerker die zich heeft gespecialiseerd in de begeleiding bij borstvoeding door het volgen van een Postgraduat Lactatiekunde en het getuigschrift heeft behaald.

Momenteel is de beroepstitel van lactatiekundige nog niet erkend.

Dit type lactatiekundige kan al dan niet permanente vorming volgen.

Terug naar overzicht