Opleiding lactatiekunde

Postgraduaat Lactatiekunde 

De eerste postgraduaat opleiding lactatiekunde is opgestart in 2003 te  Hasselt en is tot stand gekomen uit liefde voor borstvoeding. Grote drijfveer was Magda Vaes, docente aan de opleiding Vroedkunde Limburg.  Een groep van 16 zorgverleners volgden enthousiast de opleiding. Het is een cursus van negen maanden, inclusief praktijkstage, met als afsluiter de mogelijkheid tot deelname aan het internationale examen dat de titel van lactatiekundige IBCLC oplevert als je slaagt. Uit deze eerste lichting komen de meeste oprichters van de BVL. In 2004 kwam het tot een samenwerking tussen de hogescholen van Hasselt en Gent. Ook onze Franstalige collega’s zaten niet stil en zijn gestart met opleidingen in Luik en in Namen. De postgraduaat opleiding voorziet een uitgebreide theoretische opleiding (150 uren) en praktische stage.

Wens je meer informatie dan verwijzen wij graag door naar de websites:

Genk, UCLL

https://www.ucll.be/studeren/verder-studeren/lactatiekunde

Gent, Arteveldehogeschool

https://www.arteveldehogeschool.be/opleiding/postgraduaat/lactatiekunde

Namen, La Haute Ecole de la Province de Namur

http://hepn.be/formation_approfondie_en_lactation_humaine_et_allaitement_maternel

Waar kan ik terecht voor informatie over het internationale examen georganiseerd door het IBLCE?

Om in aanmerking te komen voor het internationale examen moet je beschikken over uitgebreide ervaring in het begeleiden van borstvoeding (aantal uren afhankelijk van je vooropleiding). Daarbij heb je een theoretische opleiding nodig waarover hoger meer info. Op de website van IBLCE Europa vind je alle informatie (Engels)

Ik kan geen postgraduaat lactatiekunde volgen maar wens mij bij te scholen in borstvoeding om deel te nemen aan het internationale examen. Welke mogelijkheden zijn er?

Je kan ook zelf een opleidingspakket samenstellen. Je moet scholing gevolgd hebben over alle onderwerpen die door het IBLCE aangeduid zijn (exam blue print, zie informatie op de website). De mogelijkheden zijn: - het volgen van bijscholingen, lezingen, studiedagen,... over borstvoeding - het volgen van cursussen via het internet bijvoorbeeld door E-LEARNING http://www.health-e-learning.com/ . Via deze website kan je je bijscholen in borstvoeding en leerpunten bekomen die je nodig hebt om te kunnen deelnemen aan het internationale examen.

Waar kan ik terecht voor informatie over het internationale examen georganiseerd door het IBLCE?

Om in aanmerking te komen voor het internationale examen moet je beschikken over uitgebreide ervaring in het begeleiden van borstvoeding (aantal uren afhankelijk van je vooropleiding). Daarbij heb je een theoretische opleiding nodig waarover je hoger meer info kan vinden.

Op de website van IBLCE Europa vind je alle informatie (Engels)

http://www.iblce-europe.org

IBLCE Coördinatie België

be@iblce-europe.org